Fools

Het verhaal

Leon Stepanovitch Tolchinsky, een net afgestudeerde schoolmeester, komt anno 1891 aan in het kleine Oekraïense dorp Kulyenchikov. Hij heeft er een baantje aangenomen als lesgever van de dochter van de plaatselijke dokter. Al snel krijgt Leon door dat er iets vreemds aan de hand is met de plaatselijke bevolking: ze beweren stuk voor stuk dat ze geen greintje intelligentie hebben omdat de wraakzuchtige graaf Yousekevitch hen tweehonderd jaar geleden heeft vervloekt. Leon staat aanvankelijk erg sceptisch tegenover dit sprookjesachtige verhaal, maar hij kan niet ontkennen dat geen enkele inwoner van Kulyenchikov verstand lijkt te hebben. Langzaamaan begint ook hij te geloven dat er iets gebeurd moet zijn, en hij beseft nu waarom hij in dienst genomen is, hij moet de dorpelingen verlossen van de Vloek van Kulyenchikov. Leons grootste motivatie om de vloek te verbreken is zijn leerlinge, de mooie Sofia, hij is meteen verliefd op haar en als hij iets of wat toekomst met haar wil, zal hij haar eerst moeten onderwijzen. Tot hij te horen krijgt dat de vloek ook verbroken kan worden als Sofia trouwt met de laatste nakomeling van de oude graaf: Gregor Yousekevitch. Die doet haar dan ook twee keer per dag een huwelijksaanzoek. Tot overmaat van ramp meldt men Leon dat hij slechts 24 uur de tijd heeft om de vloek te verbreken... Wat volgt is een educatieve race tegen de tijd en een psychologische strijd tegen de graaf.

Rolverdeling:

Leon Tolchinsky:              Björn Vanacker

Nikolai Zubritsky:              Bart Maes

Lenya Zubritska:               Marie-France .......

Sofia Zubritska:                Stephanie Estivenar

Snetsky:                           Stijn Dujardin

Slovitch:                           Patrick Heyte

Smirnov:                          Pieter Clauw

Yenchna:                         Marleen Oreel

Gregor Yousekevitch:      Luc Mortier

Kupich:                            Johan Nuytten

 

Decorontwerp en uitvoering:

Freddy Parrein - Luc Gokelaere - Peter Muylle - Stefaan Dewulf

  

Klank en licht

Jan Riem - Marc Lammers - Philip Van Exem

 

Regie - assistentie

Josée Froyman

 

PR

Bernard Mulle - Suzy Beun

 

Bar en logistieke hulp

Viviane........ - Rita Vansuydt - Vera Vanoverschelde - Jean-Pierre Bouckaert - ......

 

De Auteur

Het Amerikaanse tijdschrift Time schreef eens: "Als Broadway ooit een monument opricht voor de patroonheilige van de lach, dan zou dat Neil Simon moeten zijn." Het zegt wat over de status van deze toneelschrijver in de Verenigde Staten. Hij is de meest succesvolle auteur die Broadway ooit heeft gekend en is de enige schrijver naar wie een theatergebouw in die befaamde New Yorkse straat genoemd is. Pulitzer Prizes, Emmy Awards... hij heeft ze allemaal gewonnen. Bij ons is hij ook bekend geworden met de verfilmingen van zijn stukken. The Odd Couple is er zo een, maar andere klassiekers zoals Barefoot in the Park en The Prisoner of Second Avenue zijn ook van zijn hand. Simons succes op Broadway is vooral te verklaren door zijn onderwerpen: de meeste van zijn stukken behandelen het gewone leven van New Yorkers, en die herkenbaarheid spreekt aan bij de bewoners van the Big Apple. Maar ook daarbuiten wordt Simon geloofd om zijn rake beschrijvingen, zijn typerende dialogen, de bijna perfecte structuur van zijn stukken, en vooral om zijn vermogen tragiek en komedie naadloos in elkaar te laten overgaan. Simon werkt dan ook voortdurend op de lachspieren: hij wordt niet voor niets de kampioen van de one-liner genoemd. Je lacht echter niet voluit: daarvoor zijn de situaties tegelijkertijd te pijnlijk. Deze beknopte omschrijving van Simons oeuvre mag dan wel over het algemeen kloppen, Fools (1981) is de grote vreemde eend in de bijt. Veel van wat hierboven staat, gaat niet op voor het stuk dat we hier brengen.

 

Gouden Meeuwen voor twee Ieperse toneelverenigingen


In Deugd en Vreugd Vlamertinge en Corneelkring Brielen vallen in de prijzen

Ieper - Twee Ieperse toneelverenigingen zijn in de prijzen gevallen op het Gouden Meeuw Festival 2008-2009: In Deugd en Vreugd Vlamertinge en de Corneelkring Brielen. Het Gouden Meeuw Festival is een organisatie van Open Doek West-Vlaanderen.

Open Doek is de koepel van het amateurtheater. De voorbije maanden woonde de jury tal van voorstellingen bij in heel de provincie.

Bij de individuele prestaties kregen Katrien Vanderstichele (Brielen) en Björn Vanacker (Vlamertinge) een Gouden Meeuw. Opvallend is dat Björn de enige mannelijke acteur is die een individuele Gouden Meeuw kreeg.

In Deugd en Vreugd kreeg nog een tweede Gouden Meeuw voor het totaalbeeld en de technische realisatie. Een duidelijk bewijs dat het amateurtoneel in de regio, ook in de dorpen, kwalitatief van hoog niveau is.

 Piet Lesage